Zupa zacierkowa

Ewelina
Zupy
01.07.2014 8:03
Zupa zacierkowa

Przepis

Zupa zacierkowa

Lubicie takie sycące i rozgrzewające zupy? Ja bardzo dlatego tym razem przygotowałam taka pyszną, pełną jarzyn zupkę. Mrożone warzywa dostarczą nam niezbędnych witamin, których zimą nam brakuje.

op. mrożonych warzyw na zupę

30 dag mięsa z szynki

1 łyżka oleju

2 liście laurowe KAMIS

kilka ziaren ziela angielskiego KAMIS

pieprz sól

czosnek granulowany KAMIS

2 l bulionu

3 ziemniaki

2 z. czosnku

natka pietruszki

Na zacierkę:

jajko

ok 100g mąki

Zacierka: mąkę zagnieść z jajkiem na gładkie ciasto. Odrywać malutkie kawałeczki i formować kluseczki. Układać na posypanej mąką desce. Ugotować w lekko osolonym wrzątku (ok 10 min).

Mięso umyć i pokroić w małe kawałeczki. Oprószyć pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. W większym garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć mięso, zalać bulionem i dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotować ok 20 minut, do czasu aż mięso zacznie mięknąć. Wrzucić mrożonkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10-15 minut do miękkości. Dodać kluseczki i posiekaną natkę pietruszki. Zupę można zabielić śmietaną.