Przepis
Składniki na formę 24 cm:
Na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Na masę:
750g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki
100g drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g startej, ciemnej czekolady
Do nasączenia biszkoptu:
filiżanka mocnego espresso
50ml amaretto
Wykonanie:
Biszkopt: obie mąki mieszamy i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie natłuszczamy! Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 34-40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Boki biszkoptu oddzielamy nożem dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Masa: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na wolnych obrotach (tylko do połączenia składników). Z masy odkładamy kilka łyżek na wykończenie boków tortu, resztę dzielimy na 3 części.
W tortownicy układamy pierwszy blat. Biszkopt nasączamy zimną kawą zmieszaną z amaretto. Na biszkopcie rozprowadzamy krem, posypujemy startą czekoladą (1/3). Ponownie biszkopt, nasączenie, masa, czekolada itd do wykończenia składników. Boki smarujemy masą, tort schładzamy kilka godzin.
SMACZNEGO!