Wytrawne eklery, czyli kanapki inaczej

Krzysztof
Śniadania
09.07.2014 12:06
Wytrawne eklery, czyli kanapki inaczej

Przepis

Skład.

1 szklanka wody

1 1/2 szklanki mąki pszennej

125g margaryny/masła

7 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki papryki ostrej

2 łyżeczki papryki słodkiej

2 łyżeczki ziół prowansalskich

szczypta soli i pieprzu

sałata

ser żółty w plastrach

ulubiona wędlina w plastrach

pomidor

papryka

rzeżucha

Zaczynamy.

Wodę i margarynę zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy mieszając. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i nadal mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć w tym celu miksera). Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Ciasto nakładamy do szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia po dwa (tuż obok siebie) wałeczki długości około 10cm. Pieczemy w temp. 190-200C przez około 15-20min (aż nabiorą złotego koloru).

Gdy eklery ostygną robimy z nich kanapki. Na połowę z nich kładziemy liście sałaty, wędlinę, ser żółty, plastry pomidora i papryki, a także rzeżuchę. Przykrywamy pozostałą połową ptysiowych "bułeczek".