Przepis
Skład.
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki mąki pszennej
125g margaryny/masła
7 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
sałata
ser żółty w plastrach
ulubiona wędlina w plastrach
pomidor
papryka
rzeżucha
Zaczynamy.
Wodę i margarynę zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy mieszając. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i nadal mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć w tym celu miksera). Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Ciasto nakładamy do szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia po dwa (tuż obok siebie) wałeczki długości około 10cm. Pieczemy w temp. 190-200C przez około 15-20min (aż nabiorą złotego koloru).
Gdy eklery ostygną robimy z nich kanapki. Na połowę z nich kładziemy liście sałaty, wędlinę, ser żółty, plastry pomidora i papryki, a także rzeżuchę. Przykrywamy pozostałą połową ptysiowych "bułeczek".