Tort szpinakowy z malinami

Krzysztof
Ciasta
08.10.2014 13:50
Tort szpinakowy z malinami

Przepis

Składniki (tortownica 22 cm):

1 szklanka cukru

pół szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

2 szklanki mąki

450 gram mrożonego szpinaku (koniecznie rozdrobniony, należy wcześniej go rozmrozić i odcedzić na sitku, żeby pozbyć się wody)

skórka z cytryny

Krem:

300 gram śmietanki 36%

4 łyżki serka mascarpone

2 łyżeczki cukru pudru

maliny do dekoracji

Przygotowanie (2,5 godziny z przerwą na pieczenie i ostygnięcie):

1. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Miksujemy jajka z cukrem. Następnie powoli wlewamy olej i dodajemy mąkę. Cały czas miksując dokładamy szpinak i na koniec skórkę z cytryny.

2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godzinę (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie się mocno rumienić od góry, możemy przykryć je folią aluminiową. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

3. W międzyczasie można przygotować krem. Ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy.

4. Gdy ciasto już ostygnie, zeskrobujemy nożem trochę ciasta z wierzchu i kruszymy (będzie to element dekoracji, tak jak na zdjęciu). Kroimy ciasto wzdłuż na 2 części. Smarujemy dolną część kremem. Przykrywamy górną częścią i ponownie nakładamy krem.

5. Na koniec dekoracja: posypujemy okruchy ciasta i układamy maliny.