Przepis
Składniki (tortownica 22 cm):
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 szklanki mąki
450 gram mrożonego szpinaku (koniecznie rozdrobniony, należy wcześniej go rozmrozić i odcedzić na sitku, żeby pozbyć się wody)
skórka z cytryny
Krem:
300 gram śmietanki 36%
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
maliny do dekoracji
Przygotowanie (2,5 godziny z przerwą na pieczenie i ostygnięcie):
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Miksujemy jajka z cukrem. Następnie powoli wlewamy olej i dodajemy mąkę. Cały czas miksując dokładamy szpinak i na koniec skórkę z cytryny.
2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godzinę (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie się mocno rumienić od góry, możemy przykryć je folią aluminiową. Następnie odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
3. W międzyczasie można przygotować krem. Ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy.
4. Gdy ciasto już ostygnie, zeskrobujemy nożem trochę ciasta z wierzchu i kruszymy (będzie to element dekoracji, tak jak na zdjęciu). Kroimy ciasto wzdłuż na 2 części. Smarujemy dolną część kremem. Przykrywamy górną częścią i ponownie nakładamy krem.
5. Na koniec dekoracja: posypujemy okruchy ciasta i układamy maliny.