Przepis
SKŁADNIKI NA CIASTO (tortownica 11 cm):
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady
125 ml śmietany kremówki
40 ml cytrynówki (lub innego mocnego alkoholu, nawet wódki)
2 łyżki ksylitolu
WYKONANIE:
Jajka ubijać z ksylitolem przez minimum 5 minut. Muszą utworzyć jasną, puszystą masę oraz kilkukrotnie zwiększyć objętość.
W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Lekko ciepłą czekoladę dolewać powoli do masy jajecznej, ubijając na najmniejszych obrotach.
Połączy kremówkę z alkoholem i stopniowo dolewać do pozostałych składników, mieszając delikatnie łyżką.
Ciasto podzielić na cztery równe części i piec w tortownicach o średnicy 11 cm W KĄPIELI WODNEJ prze 50 minut w 170 stopniach.
Po upływie połowy czasu pieczenia przykryć z wierzchu folią aluminiową.
Wystudzić blaty w formie (na pewno opadną, tak powinno być), wyjąć i przełożyć na papier do pieczenia. Blaty będą bardzo wilgotne, należy odstawić je w chłodne miejsce.
SKŁADNIKI NA KREM:
200 g masła (chłodnego ale miękkiego)
25 g margaryny
3 łyżki śmietany kremówki
4 łyżeczki ekstraktu miętowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szklanka cukru pudru
kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
Masło ucierać z kremówką na gładką masę, dodać ekstrakty i ucierać dosypując stopniowo cukier. Ucierać przez kilka minut. Na koniec dodać barwnik, w ilości takiej aby uzyskać ładny kolor. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę kremówki i zmiksować do połączenia.
SKŁADANIE TORTU:
Jeden z blatów ułożyć na talerzyku / paterze, wysmarować ok. 4 łyżkami kremu. UWAGA! Krem należy od razu dość dobrze rozsmarować, bo ciasto jest miękkie i nie należy go zbytnio dociskać.
Przykryć krem kolejnym blatem i powtarzać czynność aż do zużycia wszystkich blatów.
Na samej górze rozsmarować krem. Posypać poruszonymi miętówkami.
Przy pomocy reszty krem wyrównać brzegi tortu.
Źródło: http://www.mlodazonka.pl/2014/02/krol-wsrod-tortow-mietowa-trufla.html