Tort miętowa trufla

Krzysztof
Przepisy
10.04.2014 12:33
Tort miętowa trufla

Przepis

SKŁADNIKI NA CIASTO (tortownica 11 cm):

4 jajka

200 g gorzkiej czekolady

125 ml śmietany kremówki

40 ml cytrynówki (lub innego mocnego alkoholu, nawet wódki)

2 łyżki ksylitolu

WYKONANIE:

Jajka ubijać z ksylitolem przez minimum 5 minut. Muszą utworzyć jasną, puszystą masę oraz kilkukrotnie zwiększyć objętość.

W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Lekko ciepłą czekoladę dolewać powoli do masy jajecznej, ubijając na najmniejszych obrotach.

Połączy kremówkę z alkoholem i stopniowo dolewać do pozostałych składników, mieszając delikatnie łyżką.

Ciasto podzielić na cztery równe części i piec w tortownicach o średnicy 11 cm W KĄPIELI WODNEJ prze 50 minut w 170 stopniach.

Po upływie połowy czasu pieczenia przykryć z wierzchu folią aluminiową.

Wystudzić blaty w formie (na pewno opadną, tak powinno być), wyjąć i przełożyć na papier do pieczenia. Blaty będą bardzo wilgotne, należy odstawić je w chłodne miejsce.

SKŁADNIKI NA KREM:

200 g masła (chłodnego ale miękkiego)

25 g margaryny

3 łyżki śmietany kremówki

4 łyżeczki ekstraktu miętowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szklanka cukru pudru

kilka kropli zielonego barwnika spożywczego

Masło ucierać z kremówką na gładką masę, dodać ekstrakty i ucierać dosypując stopniowo cukier. Ucierać przez kilka minut. Na koniec dodać barwnik, w ilości takiej aby uzyskać ładny kolor. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę kremówki i zmiksować do połączenia.

SKŁADANIE TORTU:

Jeden z blatów ułożyć na talerzyku / paterze, wysmarować ok. 4 łyżkami kremu. UWAGA! Krem należy od razu dość dobrze rozsmarować, bo ciasto jest miękkie i nie należy go zbytnio dociskać.

Przykryć krem kolejnym blatem i powtarzać czynność aż do zużycia wszystkich blatów.

Na samej górze rozsmarować krem. Posypać poruszonymi miętówkami.

Przy pomocy reszty krem wyrównać brzegi tortu.

Źródło: http://www.mlodazonka.pl/2014/02/krol-wsrod-tortow-mietowa-trufla.html