Sałatka z pieczonych buraków z jabłkiem i selerem - Sałatka z quinoa i burakiem - Zakwas z buraków - Barszcz ala ukraiński - Zupa z botwiny z ziemniakami - Surówka z kiszonych buraków - Pęczotto z burakami i chorizo - Pierogi z botwiną i fetą Sałatka z rukolą, burakiem i seremSkładniki (na 2 porcje): 2 spore garści rukoli 2 ugotowane czerwone buraki (ok 300g) 100g wędzonego twarogu lub sera feta 4 łyżki pestek słonecznika dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej Rukolę opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. I jak zwykle przy sałatkach bywa - można kombinować ze składnikami, zamieniając np. ser feta na wędzony twaróg, ser pleśniowy typu gorgonzola, a pestki słonecznika na orzechy włoskie. Przecież jest taka zwykła, niewymyślna, z prostych składników, które połączone razem dają niesamowity smak i, powiedziałabym, nawet wykwintnie prezentują się na talerzu. Na talerzu ułożyć liście rukoli, na rukoli rozłożyć plastry buraka, posypać serem, polać sosem. Polecam również inne buraczane przepisy: - Pasta z buraka i słonecznika -