Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna

Ewelina
Ciasta
23.01.2017 17:29
Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna
  • Czas gotowania: 20 min

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 500 gram mąki
  • 80 gram cukru
  • 14 gram suchych drożdży
  • 16 gram cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 mililitrów mleka
  • 80 gram roztopionego masła
  • 3 jajka
  • marmolada

 

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny

Przepis

Mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy oraz szczyptę soli wsypujemy do wysokiego naczynia i mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki.

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #1 Dodajemy mleko oraz roztopione masło, jajka i wyrabiamy, aż powstanie jednolitego ciasta.

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #2

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #3 Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło. Po upływie godziny wykładamy ciasto na stolnice, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #4

Następnie każdy pojedynczy krążek z ciasta kładziemy na dłoni i nadziewamy łyżeczką marmolady. Każdy krążek z ciasta dokładnie zlepiamy i formujemy z niego kulkę.

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #5

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #6

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #7 Pączki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy mlekiem. Nasze pączki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #8

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #9 Po wystudzeniu pączki możemy dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru oraz soku z cytryny.

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #10

Zdjęcie Pączki z piekarnika - wersja dietetyczna #11