- Czas gotowania: 20 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki
- 80 gram cukru
- 14 gram suchych drożdży
- 16 gram cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 mililitrów mleka
- 80 gram roztopionego masła
- 3 jajka
- marmolada
Składniki na lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Przepis
Mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy oraz szczyptę soli wsypujemy do wysokiego naczynia i mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie składniki.
Dodajemy mleko oraz roztopione masło, jajka i wyrabiamy, aż powstanie jednolitego ciasta.
Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby urosło. Po upływie godziny wykładamy ciasto na stolnice, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka.
Następnie każdy pojedynczy krążek z ciasta kładziemy na dłoni i nadziewamy łyżeczką marmolady. Każdy krążek z ciasta dokładnie zlepiamy i formujemy z niego kulkę.
Pączki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie smarujemy mlekiem. Nasze pączki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po wystudzeniu pączki możemy dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru oraz soku z cytryny.