- Czas gotowania: 3 min
Składniki
- 500 gram sera białego półtłustego
- 500 gram mąki pszennej
- 1 czubata łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120 gram cukru
- 4 żółtka
- 220 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka spirytusu ( opcjonalnie łyżeczka octu)
Przepis
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 centymetra. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, zaś za pomocą małego kieliszka wycinamy środki oponek. Ciasto, które nam zostanie ponownie łączymy ze sobą i wyrabiamy z niego oponki ( możemy również usmażyć małe pączki ze środków po naszych oponkach).
Olej nagrzewamy do około 180 stopni w wysokim garnku. Oponki smażymy partiami po kilka sztuk przez około 2,5- 3 minuty. Po usmażeniu oponki wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko ciepłe oponki posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Uwaga:
Zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).
Uwaga:
Zamiast spirytusu możemy użyć octu. Ocet nie dodajemy do ciasta tylko do oleju, w którym będziemy smażyć nasze oponki. Ocet dolewamy jeszcze do chłodnego oleju, aby nie pryskał (wszystko razem musi się powoli rozgrzać).