Kebab na patyku

Krzysztof
Przekąski
07.07.2014 4:48
Kebab na patyku

Przepis

Składniki na 10 sztuk :

500 g. zmielonego mięsa wieprzowego ( np. z szynki)

pęczek szczypiorku

1/2 pęczka natki pietruszki

1 papryczka chili ( z usuniętymi nasionami)

3 ząbki czosnku

1 jajko

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

krótkie patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Papryczkę, szczypiorek i natkę pietruszki siekam drobno, dodaję do mięsa razem z jajkiem, przecierem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie dłonią i wyrabiam przez kilka minut na gładką masę. Formuję z mięsa wałeczki i nadziewam je na patyczki, po czym ostrożnie przenoszę na rozgrzaną z niewielką ilością oleju patelnię grillową. Smażę z każdej strony po 2-3 minuty ( na średnim ogniu).