Sałatka śródziemnomorska

Ewelina
Sałatki
06.12.2014 9:11
Sałatka śródziemnomorska

Przepis

SKŁADNIKI :

1 sałata lodowa

4 kromki chleba słonecznikowego

szklanka pomidorków koktajlowych

1 ogórek zielony

1 cebula czerwona

garść czarnych oliwek

200 g ser feta Pilos

1 łyżka oleju

SOS :

4 łyżki oliwy

4 łyżki wody

1 łyżka soku z cytryny

sól,pieprz i cukier do smaku

płaska łyżeczka musztardy

zioła prowansalskie do smaku

1 ząbek czosnku,przeciśnięty przez praskę

PRZYGOTOWANIE :

Składniki na sos wlewamy do szklanki,dodajemy przyprawy,energicznie mieszamy.Najlepiej użyć małego pojemnika z przykrywką.

Chleb kroimy w kostkę,skrapiamy oliwą i podpiekamy na patelni,aż ładnie się przyrumieni.

Sałatę myjemy,osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Przekładamy do dużej miski.

Dodajemy pokrojone na pół oliwki,pokrojonego w kostkę ogórka,pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.Polewamy wszystko gotowym sosem.Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej grzanki.

Smacznego.