Składniki ryba, filety (4-5 szt. ulubionej ryby np. sandacz, dorsz, łosoś) (u mnie jeden średniej wielkości szczupak w całości) (u mnie jeden średniej wielkości szczupak w całości) włoszczyzna: marchewka, por, seler, korzeń pietruszki, natka jajko, 2-3 szt. groszek konserwowy, 1 mała puszka żelatyna, 1 op. (50 g) cytryna Na półmisku (jednym lub 2 mniejszych) układamy rybę i dekorujemy wg własnego uznania, u mnie groszek, połówki jajka, pokrojona w plastry marchewka z bulionu, cytryna i natka pietruszki. imbir korzeń, nieduży pieprz kulki, 8-10 szt. ziele angielskie, 4-5 szt. liść laurowy, 3-4 szt. sól i pieprz, do smaku Wykonanie Włoszczyznę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojony w plastry korzeń imbiru (4-5 plastrów) – imbir wzmocni smak bulionu oraz pieprz kulki, ziele angielskie i liście laurowe. Do gorącego, przecedzonego wywaru dodajemy żelatynę (proporcje wg instrukcji na opakowaniu, ja na 2 litry bulionu dałam 50 g żelatyny). Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Gotujemy na malutkim ogniu przez ok 1,5-2 godziny, dzięki temu wywar będzie klarowny. Jeśli ryba jest w całości musimy ją oczyścić, wyfiletować, umyć i pokroić.