Mini hamburgery

Magdalena
Przekąski
19.01.2020 18:31
Mini hamburgery

Składniki na kotleciki mięso mielone, 0,5 kg (u mnie przeważnie wołowe lub wołowo-wieprzowe) jajko, 1 szt. cebula, 1 szt. bułka tarta, 2 łyżki sól, pieprz, papryka ostra, do smaku przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki olej, do smażenia Dodatki sałata (ulubiona), u mnie lodowa pomidorki koktajlowe ogórek kiszony lub konserwowy, 4-5 szt. ulubiony sos (u mnie: 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, 1 łyżeczka keczupu, 1 łyżeczka musztardy, odrobina curry, sól i pieprz do smaku, pokrojony koperek, wszystko razem wymieszać) Składniki na bułeczki mąka pszenna, 650 g mleko, 200 ml woda, 200 ml cukier, 2 łyżeczki sól, 2 łyżeczki drożdże suche, 7 gram miękkie masło, 2 łyżki jajko, 1 szt. do posmarowania bułeczek sezam, do posypania bułeczek Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy ciepłe (uwaga! nie gorące) mleko, do mleka wsypujemy drożdże i lekko mieszamy. Formujemy małe kotleciki (średnica zbliżona do bułeczek), każdy lekko spłaszczamy ręką i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron. Imprezowe przekąski, które cieszą się ogromnym powodzeniem i w mgnieniu oka znikają ze stołu 😉 Mini hamburgery doskonale sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy dłonią. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy sosem, układamy sałatę, plasterki pomidorków i ogórka oraz kotlecik.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/mini-hamburgery/