W oryginalnym przepisie podlewany całość białym winem – ja zrobiłam to danie w sosie własnym, cebula i karkówka puściły soki, które wytworzyły smaczny sos. Krucha karkówka przekładana cebulą, w sosie własnym lub podlana białym winem – to musi być mistrzostwo 😉 zasada: cebuli powinno być 2 x więcej niż karkówki Jestem zwolenniczką slow cooking czyli powolnego gotowania, dlatego moją karkówkę piekłam 2 godziny w temperaturze 150 st. C pod przykryciem, po tym czasie zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 30 min. w celu redukcji sosu. Na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie grillowa) obsmażamy karkówkę z obu stron – ważne jest aby obsmażyć ją mocno i szybko, żeby zamknąć pory a soki zostaną wewnątrz. Składniki karkówka, 1 kg cebula, 2 kg sól pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego (opcjonalnie) białe wytrawne wino, 100 ml olej, do smażenia W naczyniu żaroodpornym wykładamy na przemian warstwę cebuli (surowej) i warstwę karkówki i tak do wyczerpania składników.