Składniki - świeże śledzie, 1 kg (tuszki bez głów) - sól - mąka, do obtoczenia - olej, do smażenia zalewa (zasada 1:3 – 1 szklanka octu na 3 szklanki wody) - ocet 10% - woda - cebula, 5-6 szt. - pieprz czarny kulki, 10-15 szt. - ziele angielskie, 7-8 kulek - liść laurowy, 5-6 szt. - W garnku gotujemy wodę z octem (3:1), do której dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, pieprz kulki, ziele angielskie i liść laurowy. - Usmażone śledzie układamy warstwami w dużej misce i zalewamy ciepłą zalewą (warstwa śledzi / zlewa i tak na przemian). - Następnie dość obficie oprószamy solą, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron. Świetnie sprawdzą się jako danie imprezowe, a w naszym domu często goszczą również na świątecznym stole.