Składniki (powinny być z temperaturze pokojowej) na formę o średnicy 24-25 cm na ciasto śliwki (u mnie węgierki), 500 g mąka pszenna, 220 g mąka ziemniaczana, 30 g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 200 g cukier wanilinowy, 2 łyżeczki masło, 200 g jajka, 4 duże na kruszonkę masło, 60 g (rozpuszczone) mąka pszenna, 75 g cukru, 100 g cukier wanilinowy, 1 opakowanie Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników oraz cukier wanilinowy. Powstałą masę przelewamy do miski w której przygotowaliśmy suche składniki i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 W misie miksera ucieramy masło i cukier, do powstania jasnej i puszystej masy. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami lub widelcem do momentu uzyskania kruszonki.