Składniki kapusta włoska, 1 średnia główka kasza gryczana, ok 200 g (2 woreczki) grzyby suszone, ok 120 g cebula, 2-3 szt. czosnek, 1-2 ząbki masło, 1 łyżka majeranek tymianek natka pietruszki sól i pieprz, do smaku bulion, ok 500 ml Wykonanie Grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok. 2 godz. Uwaga! Kaszę gotujemy al dente (5 min. krócej niż podano na opakowaniu) w wywarze pozostałym z gotowania grzybów (jeśli jest za mało, uzupełniamy wodą). Ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy drobno pokrojone grzyby, przesmażoną na maśle, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem mielonym, tymiankiem i majerankiem. Z kapusty zdejmujemy brzydkie wierzchnie liście i wycinamy głąb (brzydsze liście odkładamy do wyłożenia naczynia). Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i sparzamy w niej kapustę. Pieczemy pod przykryciem, w temp. 180 st. przez ok 45 min.