Składniki (porcja na 12 szt.) mąka tortowa, 2 szklanki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczka soda, 2/3 łyżeczki oregano, 0,5 łyżeczki bazylia, 0,5 łyżeczki zioła prowansalskie, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, do smaku papryka słodka, 0,5 łyżeczki papryka ostra, szczypta jajka, 2 szt. oliwa z oliwek, 125 ml jogurt naturalny, 2/3 szklanki salami, 5-6 dużych plastrów mozzarella tarta, 2 garście oliwki czarne, ok 10-12 szt. pomidory suszone, 5-6 szt. W jednej mieszamy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, przyprawy), w drugiej mokre jajka, oliwa, jogurt). Muffiny w wersji na słono świetnie sprawdzą się na śniadanie lub jako pyszny prowiant na wycieczki. Salami i pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę, a oliwki w plasterki.