Składniki (porcja na 18 sztuk): - twaróg półtłusty, 250 g - mąka pszenna, 250 g - cukier, 4 łyżki - cukier wanilinowy, 2 łyżki - soda oczyszczona, 1,5 łyżeczki - żółtko, 2 szt. - śmietana 18%, 5 łyżek - sok z cytryny, 1 łyżka - skórka z cytryny, 0,5 łyżeczki - olej rzepakowy lub smalec, do smażenia Wykonanie - Twaróg dobrze rozdrabniamy widelcem lub blenderem. - Gotowe ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozpłaszczamy dłońmi na placek o grubości około 1,5 cm. - Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg, śmietanę, żółtka, cukier zwykły i wanilinowy, sok oraz skórkę z cytryny. (temperaturę tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeżeli od razu wypłynie i zacznie się rumienić znaczy to, że tłuszcz jest dobrze nagrzany). - Usmażone oponki wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.