Udka kurczaka w sosie pieczarkowym

Magdalena
Obiad
05.02.2020 9:14
Udka kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki mięso z udka kurczaka bez skóry, 500 g pieczarki, 7-8 średnich 0,5 l bulionu czosnek, 1 ząbek przyprawa do kurczaka, 3-4 łyżki tymianek, 1 łyżeczka liść laurowy, 2 szt. ziele angielskie, 3 kulki pieprz czarny, 5 kulek sól, pieprz mąka, do obtoczenia olej, do smażenia Przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej Kurczaka dosyć mocno podsmażany z obu stron Dorzucamy pokrojony czosnek i po chwili pieczarki Posypujemy tymiankiem i smażymy razem chwilę Podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości kurczaka – ok 30 min. Smacznego Uwagi: pieczarki nie są zbyt intensywne w smaku dlatego do jego podkręcenia można dodać do sosu suszonego grzybka 🙂 Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉 Jeśli nadal jest za rzadki to lekko zagęszczamy mąką (0,5 szklanki wody, 1-2 łyżki mąki , szczypta soli – mieszamy, żeby nie powstały grudki i wlewamy do sosu, gotujemy do zgęstnienia).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/udka-kurczaka-w-sosie-pieczarkowym/