Zupa gyros

Magdalena
Zupy
17.01.2020 20:05
Zupa gyros

Składniki Porcja dla 5-6 os. pierś z kurczaka, 1 podwójna papryka czerwona świeża, 1 szt. papryka zielona świeża, 1 szt. papryka żółta świeża, 1 szt. cebula, 1 szt. śmietana 30%, 100 ml serek topiony śmietankowy, 100 g sos chili słodko-pikantny Tao Tao, 2 łyżki (opcjonalnie) olej sól i pieprz, do smaku bulion, 1 l Wykonanie Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niedużą kostkę. duża czosnek, 2 ząbki kukurydza, 2 łyżki przyprawa gyros, 3-4 łyżki papryka słodka, 1 łyżeczka papryka ostra, szczypta (ilością regulujecie ostrość) Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem (sprawdzamy czy jest to konieczne, ponieważ przyprawa gyros jest dosyć słona i pikantna). Pod koniec gotowania dolewamy 100 ml śmietany 30 % (do miseczki lub kubka wlewamy śmietanę i chochlę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka). Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oleju i przyprawę gyros, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy całość na małym ogniu ok 10 min. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, po chwili czosnek i papryki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://imadzik.pl/zupa-gyros/