Bezglutenowe faworki chrust

Sylwia
Desery
09.01.2020 12:02
Bezglutenowe faworki chrust

Składniki 100 g+ około 50 g jogurtu naturalnego lub śmietany (u mnie jogurt 3,5%) 7 g łusek babki jajowatej 3 żółtka 220 g maki bezglutenowej np 70 g maki ryżowej 30 g mąki owsianej bez glutenu 80 g skrobi kukurydzianej 40 g maki kukurydzianej 10 g masła 1 łyżeczka octu lub spirytusu 1 -2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE Chrupkość – podobnie jak w przypadku faworków pszennych, chrupkość zależy od kilku czynników – na szczęście mamy na nie wpływ, więc w tym przypadku można każdemu dogodzić 😉 Aby ciasto było elastyczne i nie kruszyło się podczas wałkowania, zastosowałam tą samą metodę co w przypadku PIEROGÓW, a mianowicie godzinę wcześniej wymieszałam łuski babki jajowatej z płynnym składnikiem, w tym przypadku jogurtem (może być również śmietana). Zapraszam więc do tego przepisu – Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe Łuski babki jajowatej i 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany dokładnie wymieszać a następnie odstawić na około godzinę. Smażcie je troszeczkę dłużej a będą chrupkie – tylko bez przesady, bo spalone to jedynie gorzkie będą 😉 Świeżość – oczywiście najlepsze są zaraz po usmażeniu, ale według mnie i mojego męża nawet następnego dnia są dobre 🙂 Wyrobione ciasto ma być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk – w razie gdyby tak było, należy dodać więcej skrobi kukurydzianej lub tapioki. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć podczas przygotowywania ciasteczek, ale wygniatanie i wałkowanie ciasta jest praktycznie identyczne jak w przepisie na pierogi, a tam zdjęcia są. Dzięki tej mieszance ciasto było na tyle elastyczne, że bez problemu udało się je rozwałkować nawet na grubość 2 milimetrów. Ja do Tłustego Czwartku nie czekałam i postanowiłam poeksperymentować z przepisem na bezglutenowe faworki już teraz 🙂 Udało się i to za pierwszym razem 🙂 Po drugie długość smażenia – jeśli preferujecie faworki chrupkie ale nie uda Wam się rozwałkować cienko ciasta, nic straconego. Po pierwsze grubość ciasta – im cieniej uda Wam się rozwałkować surowy placek, tym bardziej chrupkie będą faworki. Jakie są po dłuższym przechowywaniu, niestety nie jestem w stanie napisać, gdyż wytrzymały u mnie tylko 24 godziny. Bezglutenowe faworki

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-faworki-chrust/