Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi*** Składniki na formę 20×10 cm 250 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 60 g miękkiego masła 70 g mąki ryżowej 20 g mąki owsianej 30 g mąki kukurydzianej 10-15 g mąki kokosowej* 30 g skrobi kukurydzianej 70 g erytrytolu lub innego słodzika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody groszki czekoladowe (opcjonalnie) *bez mąki kokosowej ciasto jest również bardzo dobre – taką informację dziś otrzymałam 🙂 Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu można przechowywać przez kilka dni, aczkolwiek należy liczyć się z tym iż z dnia na dzień ciasto będzie coraz bardziej kruche. Jeśli chcecie do ciasta dodać owoce, polecam jednak nie rezygnować z tej mąki, gdyż bez niej surowe ciasto będzie bardzo płynne i owoce zlecą na dół. Kiedy je upiekłam za pierwszym razem nie wytrzymało do dnia następnego 🙂 Za drugim razem już tak, dlatego mogę napisać, iż następnego dnia ciasto nadal jest wilgotne. Przepisy na inne ciasta z dodatkiem jogurtu lub maślanki Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami Do drugiego ciasta użyłam dużych groszków, dałam ich też więcej, co niestety nie wpłynęło dobrze na ciasto. Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu – jeśli macie wszystkie składniki to przygotowanie i upieczenie tego ciasta zajmie Wam godzinę. Sprawdzać patyczkiem, u mnie za pierwszym razem ciasto piekło się 40 a za drugim 50 minut. Do środka dodałam groszki czekoladowe, ale można również dodać owoce np borówki, lub upiec bez żadnych dodatków. W jednej misce wymieszać wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.