Składniki na około 20- 25 pierogów 100 g zimnego masła 1 jajko 50 g mąki owsianej 70 g mąki ryżowej 20 g mąki kukurydzianej 70 g mąki z tapioki 40 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki soli (w przypadku dodania owoców sól pomijamy) Nadzienie pieczarkowe 50 g sera camembert 1 średnia cebula kilka dużych pieczarek 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz, chili Nadzienie z pesto 100 g ugotowanych ziemniaków 100 g serka ricotta kilka łyżeczek czerwonego pesto (u mnie około 4-5) bazylia świeża lub suszona przyprawy według gustu UWAGA ciasto wałkujemy bardzo delikatnie, najlepiej wykonując pojedyncze ruchy tzn nie ruch ciągły góra dół góra dół, tylko pojedynczy ruch np z góry na dół. Pieczone pierogi bez glutenu można podać z sosem np jogurtowo czosnkowym czy grzybowym, można z wierzchu posypać serem żółtym, który podczas pieczenia utworzy serową skorupkę. Zimne ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich przed wałkowaniem należy ponownie zagnieść i spłaszczyć w rękach. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut. Pierożki nie musicie robić w wersji na słono, z owocami smakują równie dobrze. Farsz drugi – ugotowane ziemniaki ugnieść na puree, dodać serek ricotta, czerwone pesto (zacząć od 2-3 łyżeczek) i dokładnie wymieszać. Najlepsze na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze 🙂 Ja za pierwszym razem zrobiłam z pieczarkami i serem camembert a za drugim z ziemniakami, serkiem ricotta i czerwonym pesto. Dodatkowo jajko to posmarowania PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przygotowanie ich jest trochę czasochłonne, ponieważ ciasto trzeba schładzać w lodówce, ale według mnie warto poświęcić ten czas, ponieważ pierożki są pyszne. Uformować kulkę, lekko oprószyć mąką, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Albo zjeść po prostu bez niczego 🙂 Wersję słodką można posypać cukrem pudrem lub cynamonem albo polać sosem czekoladowym. Na koniec do zimnych pieczarek dodać camembert i wszystko dokładnie wymieszać. Przed wycinaniem należy upewnić się, że ciasto nie klei się od spodu do stolnicy. Następnie na środek koła położyć nadzienie i zwinąć w pierożka.