Składniki: 1 duży bakłażan 1 większa cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody garść rodzynek pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki duża szczypta cynamonu 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju (możecie je upiec, jeżeli nie macie takiej patelni), kroimy w mniejsze kawałki. Na zwykłej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liść laurowy i paprykę, chwilę smażymy. I tak jak za selera mogę dostać baty, bo może faktycznie przekombinowany, tak za tytułowego bakłażana to się proszę od tegować. Jeżeli więc macie ochotę na odmianę świąteczną, zróbcie bakłażana według tego przepisu.