Składniki: 200 g makaronu spaghetti (użyłam bucatini) duża kromka chleba razowego lub na zakwasie (użyłam żytniego) 8 połówek suszonych pomidorów 2 rozgniecione ząbki czosnku 1,5 łyżki oliwy pół szklanki listków bazylii 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz opcjonalnie: oliwa extra virgin, kawałek długodojrzewającego sera (np. polski bursztyn) (przepis na 2 porcje) Chleb, pomidory, czosnek, oliwę, sól i pieprz miksujemy w robocie kuchennym na dość drobną kruszonkę, którą smażymy około 5 minut. Jest prosty, ze smacznych składników – nie mógł się nie udać, nie mógł nie smakować. Na początku kwietnia pisałam Wam o jej książce, w której rozlubiłam się bez reszty. Kruszonkę mieszamy z makaronem, dodajemy liście bazylii, całość doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby). Potrzebowałam na dziś jakiś szybki obiad, bez stania w kuchni.