SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 50 g cukru 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 1 całe jajko + 1 żółtko do posmarowania 50 g rozpuszczonego masła 150 ml ciepłego mleka Masa makowa: 200 g niebieskiego maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego ¼ szklanki cukru pudru 20 g roztopionego masła 1 białko Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalej wrzątkiem i odstaw do całkowitego wystudzenia. 😀 W każdym razie, jeżeli macie ochotę zaskoczyć swoich bliskich w te Święta, a makowiec na Waszych stołach to absolutne must bake, to upieczcie tę drożdżową gwiazdę z makiem. Drożdżowa gwiazda z makiem wygląda bardzo oryginalnie, a zachodu jest z nią tyle samo, co ze zwykłym makowcem. Gwiazdę makową przełóż na blachę i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Ta drożdżowa gwiazda z makiem gościła u mnie w zeszłym roku na Boże Narodzenie. 🙂 Drożdżowa gwiazda z makiem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Lukrowanie Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotuj lukier. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Na środek okręgu ułóż miseczkę o średnicy 6-8 cm, która posłuży za margines. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą. Następnie wierzch posmaruj pozostałym żółtkiem i piecz przez ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż ładnie się zarumieni. Ten fantastyczny sposób na uformowanie ciasta podejrzałem u Pauli z Wilkuchnia. Jeden okrąg przełóż na papier do pieczenia przycięty na rozmiar blaszki. Wyrób ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Formowanie i pieczenie Po tym czasie ciasto wyjmij, krótko zagnieć i podziel na 2 równych porcji. Zaczyn Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wierzch pierwszego okręgu posmaruj masą makową, pozostawiając 2 cm margines i wyrównaj szpatułką.