Składniki jakie będą nam potrzebne: Spód: – 150 g herbatników pełnoziarnistych Masa serowa: – 1 kg twarogu – 250 ml śmietany 30% – 1 szklanka erytrytolu – 7 łyżek masła orzechowego – 1 budyń śmietankowy – 5 jajek Polewa: – 3 łyżki płatków migdałowych – 1 łyżka masła orzechowego – 120 g gorzkiej czekolady – 6 łyżek mleka owsianego Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Pyszny sernik z masłem orzechowym i spodem z herbatników z bogatym nadzieniem twarogowym a następnie zwieńczony polewą czekoladową z masłem orzechowym. Z okazji, że święta Bożego Narodzenia zbliżają się dużymi krokami i sernik jest jednym z tych ciast, które powinny znaleźć się wśród deserów świątecznych. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Ten łatwy lecz troszkę czasochłonny sernik z masłem orzechowym jest pełen smaku orzechów, czekolady i masy twarogowej. Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. To absolutnie przepyszny przepis na sernik z masłem orzechowym. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Sernik z masłem orzechowym. Sernik z masłem orzechowym. Dodatek masła orzechowego do sernika sprawia, że przenosimy się w absolutną błogość za każdym kęsem. Ten dekadencki sernik, który wart jest wysiłku, aby zrobić upieczony sernik. Gdy masa serowa jest dobrze połączoną dodajemy wcześniej ubite białka i delikatnie łączymy drewnianą łyżką. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło orzechowe, dodajemy mleko i mieszamy.