Śledzie Proboszcza – Składniki: 4 płaty śledziowe ala matias w oleju – ok. 460 g po odsączeniu ok. 200 g marynowanych grzybów (u mnie marynowane pieczarki; waga już po odsączeniu z zalewy) 1 łyżka soku z cytryny 1 średnia cebula – ok. 85 g 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 60 ml oleju rzepakowego (ok. 1/4 szklanki) sól i pieprz do smaku *szklanka o pojemności 250 ml Jeśli szukacie więcej przepisów na śledzie na wigilię, to polecam Wam koniecznie wypróbować moje dwa ulubione przepisy, czyli śledzie w oleju oraz śledzie po chłopsku. Przepis na śledzie Proboszcza: Śledzie ala matjas w oleju odsączyć, opłukać, a następnie zamoczyć w wodzie lub mleku. Śledzie proboszcza to nie tylko super pomysł na śledzie wigilijne, ale sprawdzą się również jako przekąska na Sylwestra lub inną imprezę, np. podczas karnawału. Wedle uznania do tego przepisu na śledzie na święta można dać marynowane podgrzybki, borowiki lub tak jak ja – marynowane pieczarki. Jest to prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z dodatkami, który równie dobrze sprawdzi się na Sylwestra i inne imprezy. Niektórzy śledzi ala matjas w oleju w ogóle nie moczą, ja jednak wolę, gdy są one odrobinę mniej słone, dlatego moczę je przez kilka godzin bądź całą noc i ewentualnie dosalam na koniec do smaku. Przykryć śledzie (ja przełożyłam je do słoika i zamknęłam) i odstawić je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na dobę, by smaki się przegryzły. Śledzie Proboszcza to pyszna propozycja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co uwielbiają zarówno śledzie, jak i marynowane grzyby. Są szybkie i proste w przygotowaniu, więc gorąco polecam wypróbować ten przepis na śledzie proboszcza z marynowanymi pieczarkami. Jeśli szukacie więcej inspiracji na śledzie na święta, to koniecznie zajrzyjcie do zakładki: Śledzie Proboszcza to nic innego jak śledzie ala matjas z dodatkiem oleju, cebulki oraz marynowanych grzybów. Jakie macie swoje ulubione przepisy na śledzie na Wigilię?