Nadziewane pierniczki w czekoladzie

Magdalena

Ciasta

13.12.2019 16:58

Nadziewane pierniczki w czekoladzie

Składniki: (na około 45-50 szt, ilość zależy od wielkości foremki) 500 g mąki pszennej tortowej 200 g naturalnego miodu 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika 125 g masła 1 czubata łyżka naturalnego kakao 100 ml kwaśnej śmietany (opcjonalnie naturalnego, gęstego jogurtu) 1,5 łyżeczki sody 2 białka jajek klasy M 4 żółtka 0,5 szklanki cukru Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą ustawiamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, uwaga miseczka nie może stykać się z taflą wody). Miskę z masą na pierniczki zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Przepis na nadziewane pierniczki świąteczne wymaga od nas odrobiny więcej czasu niż np. przepis na proste miodowe pierniczki. Na jednej połowie placka zaznaczamy sobie foremką kształty, na ich środek nakładamy około 1/3 łyżeczki nadzienia (powideł lub marmolady). Pierniczki maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia, aby nasza czekoladowa polewa ładnie zastygła. Układamy na nim nasze pierniczki w około 2 cm odstępach. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 mm na podsypanym mąką blacie. Smacznego *na podstawie przepisu z bloga “Domi w kuchni To kto upiecze na te święta nadziewane pierniczki? Po tym czasie ciasto wykładamy na blat/stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy ciasto. 🙂 Jak przygotować nadziewane pierniczki w czekoladzie? Ten zapach, który unosi się w całym domu podczas ich pieczenia od razu nastraja świątecznie. Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto na pierniczki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Mając takie miody w domu nie tylko zachwycicie bliskich pysznymi pierniczkami, ale też zadbacie o ich zdrowie. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli (stopniowo) dodajemy cukier. Masę jajeczną przekładamy do miski z mąką, mieszamy składniki drewnianą łyżką i powoli wlewamy mieszankę miodowo-maślaną. Pierniczki pieczemy około 7-10 minut, aż zaczną się ładnie rumienić. Sprawdzi się tu nawet dżem, ale wówczas wybierajcie ten bardziej zwarty, gęsty, aby nie wypłynął on podczas pieczenia pierniczków. Nadziewane pierniczki w czekoladzie Ja uwielbiam domowe pierniczki w czekoladzie. Słodką masę odstawiamy na bok do przestudzenia (masa powinna być letnia). Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Domowe pierniczki możecie śmiało nadziać zarówno powidłami śliwkowymi (klasyka), jak i domową konfiturą.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/nadziewane-pierniczki-w-czekoladzie/