Ciasto makowe: 200 g maku mielonego 500 g jabłek 200 g drobnego cukru 100 g masła 5 jajek 90 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: 50 g masła 130 g mąki pszennej 2 żółtka 60 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 1 jajko 1 żółtko 100 g drobnego cukru 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 125 g masła Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Polewa: 60 g masła 1 i 1/2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki żelatyny 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% Masło roztapiamy na małym ogniu. Jajko oraz żółtko miksujemy wraz z cukrem na parze, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy (woda pod składnikami nie może zbyt mocno wrzeć, i najlepiej miksować na wolnych obrotach). Ciasto makowe na kruchym cieście to bogatsza wersja makowca japońskiego, z masą kawową oraz kruchym ciastem posmarowanym dżemem porzeczkowym. Jeśli więc Wasza lista na pyszne ciasto na święta nie jest jeszcze zamknięta, polecam Wam tego makowca. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy masło, oraz mak zmieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Masło, cukier oraz kakao rozpuszczamy na malutkim ogniu, aż do połączenia. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciasto dobrze się kroi i świetnie spisze się na różne okazje. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do lekkiego zezłocenia). Na końcu dodajemy starte jabłka, mieszamy. Całkowicie przestudzone ciasto kroimy na 2 blaty. Jak dla mnie idealne, super wilgotne, z posmakiem zarówno kawy jak i dżemu. Gdy masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się wyraźnie jaśniejsza, zdejmujemy naczynie znad pary i miksujemy jeszcze chwilę do przestudzenia składników. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy kwaśną śmietanę, Mieszamy do połączenia.