KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE: RACUCHY KRÓLOWEJ ELŻBIETY II

Agnieszka
Śniadania
16.11.2019 8:19
KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE: RACUCHY KRÓLOWEJ ELŻBIETY II

Możesz kupić gotowe masło klarowane w sklepie, albo zrobić samemu: wyłóż masło na patelnie, roztop, przechył patelnię tak żeby masło zlało się w jedno miejsce, zbierz łyżką białą pianę z wierzchu – gotowe. Nazwa bierze się stąd, że kamień winny jest substancją chemiczną (wodorowinian potasu), która osadza się na butelkach z winem, w postaci białego nalotu, co bogobojni chrześcijanie odczytywali jako widomy znak, że diabeł macza palce przy wyrobie alkoholu. Tu uwaga: ciasto na racuchy powinno być gęste, tak żeby po wyłożeniu na patelnię nie rozlewała się po powierzchni, ale formowało w zgrabne placki. Ciasto na racuchy powinno być gęste, tak żeby po wyłożeniu na patelnię nie rozlewało się po powierzchni, ale formowało w zgrabne placki. I było nam mało! Przepis pochodzi z serwisu simplyrecipes.com Składniki: 240 g mąki uniwersalnej (około 1 1/3 szklanki) Kubek (400 g) gęstego jogurtu + 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 łyżki stopionego masła Szczypta soli 100 g klarowanego masła do smażenia* Przygotowanie: Nic nie przebije sceny z otwarcia Olimpiady w Londynie, kiedy królowa wsiada z Jamesem Bondem do śmigłowca (we własnej osobie) a potem skacze ze spadochronem (to już kaskader) na płytę stadionu Wembley:-) Obserwuj racuszki jak zachowują się na patelni, jeśli smażą się szybko nie trzymaj ich za długo na ogniu tylko przewracaj. Nazwa wywodzi się od Tatarów, którzy jedli surowe mięso, tyle że Zachodzie Europy nazwani są Tartarami, czyli synami piekła, a to ze względu na postach jako budzili w średniowieczu. Większe trzeba potrzymać na patelni 2 minuty z jednej i minutę z drugiej. My na naszej kuchni indukcyjnej z 9 stopniową skałą smażyliśmy racuchy na poziomie 4,5-5. Jeśli zastanawialiście się kiedyś co robi królowa w wolnych chwilach – to już wiecie – smaży racuchy! Wychodzi więc na to, że z przepisu królowej można zrobić około 32 racuchy. Zamiast jogurtu możecie dodać maślankę, której nie trzeba mieszać z mlekiem, bo jest znacznie rzadsza od jogurtu. Zgodnie z odręczną notatką królowej placków z jej przepisu wystarczy dla 16 osób. Małemu wystarczy minuta, półtorej minuty z jednej strony i niepełna minuta z drugiej. Kamień winny jest kwaskowy i lekko kwaśny jogurt doskonale sprawdzi się w słodkim cieście, dodatkowo nadając racuchów puszystości. Elżbieta II usmażyła racuchy według rodzinnej receptury dla Dwighta Eisenhowera, prezydenta USA, podczas jego wizyty w zamku Balmoral w 1959 r. Czym zastąpić kamień winny Kamień winny jest dość powszechnie stosowany, głównie jako utrwalacz do bezy, i dostępny w USA i Wielkiej Brytanii. Z jednej strony majestatu, z drugiej poczucia humoru i dystansu. Ciasto znacząco powiększa się podczas smażenia, a mniejsze racuszki łatwiej przewrócić na drugą stronę. Szukaliśmy różnych zastępników do diabelskiej śmietany i wykombinowaliśmy następujący patent: do ciasta dodajemy nieco więcej proszku do pieczenia niż w oryginale i zamiast mleka użyliśmy gęstego jogurtu greckiego, rozcieńczonego mlekiem. Przepis na puszyste, delikatne racuchy pochodzi prosto od brytyjskiej królowej Elżbiety II. Przepis, który prezentujemy Wam dzisiaj pokazuje JKM od tej ludzkiej strony, jako gospodynię, kucharkę matkę, a tylko z zawodu królową. Kładź na patelnię małe porcje ciasta – kopiasta łyżka wystarczy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/krolewskie-sniadanie-racuchy-krolowej-elzbiety-ii/