Przepis
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
1/2 białej części pora
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
parmezan lub grana padano
świeża bazylia
świeżo mielona sól i pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i umyć. Pokroić w długie, cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gorącej, osolonej wody i zagotować. Od razu po zagotowaniu odcedzić i pozostawić na durszlaku.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek i świeże listki bazylii drobno posiekać.
Do makaronu dodać ugotowane warzywa, oliwę i bazylię. Doprawić świeżo mieloną solą i czarnym pieprzem. Wymieszać.
Nałożyć porcje na talarze, posypać świeżo tartym parmezanem (lub grana padano). Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego :)