Makaron z warzywami

Krzysztof
Makarony
20.05.2014 7:13
Makaron z warzywami

Przepis

Składniki:

250 g makaronu tagliatelle

2-3 marchewki

1 pietruszka

kawałek korzenia selera

1/2 białej części pora

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości

parmezan lub grana padano

świeża bazylia

świeżo mielona sól i pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i umyć. Pokroić w długie, cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Por przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gorącej, osolonej wody i zagotować. Od razu po zagotowaniu odcedzić i pozostawić na durszlaku.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek i świeże listki bazylii drobno posiekać.

Do makaronu dodać ugotowane warzywa, oliwę i bazylię. Doprawić świeżo mieloną solą i czarnym pieprzem. Wymieszać.

Nałożyć porcje na talarze, posypać świeżo tartym parmezanem (lub grana padano). Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną