MAKARON Z WARZYWAMI: MARCHWIĄ, CUKINIĄ ZIELONĄ I ŻÓŁTĄ

Krzysztof
Makarony
29.10.2014 19:22
MAKARON Z WARZYWAMI: MARCHWIĄ, CUKINIĄ ZIELONĄ I ŻÓŁTĄ

Przepis

Składniki (3 porcje):

makaron tagliatelle – 200 gram

żółta cukinia – 1 sztuka nieduża

zielona cukinia – 1 sztuka nieduża

marchew – 1 sztuka średnia

czosnek – 3 ząbki średniej wielkości

oliwa z oliwek – 5 łyżek

twardy ser – do posypania

sól, pieprz

Przygotowanie (25 minut):

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

2. Warzywa pokrój w nitki o niewielkim przekroju, w praktyce im cieńsze, tym krócej się robią. Pocięte cukinie i marchew gotuj na parze. Jeśli kawałki warzyw mają 4×4 mm to marchew będzie gotowa po około 12 minutach, a cukinie po 5 minutach. Najpierw do garnka wkładaj marchew, gdy zacznie mięknąć dołóż obie cukinie.

3. Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj wyciśnięty czosnek. Uważaj żeby się nie przypalił, bo nabierze goryczy. Tak przygotowaną oliwę czosnkową dopraw solą i pieprzem.

4. Makaron odsącz i wymieszaj z oliwą, następnie z warzywami. Jeśli całość jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

Makaron z warzywami i oliwą podawaj na gorąco, posypany aromatycznym, włoskim serem.

Powodzenia i Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną