Makaron smażony z warzywami

Dagmara
Makarony
03.01.2015 9:53
Makaron smażony z warzywami

Przepis

Składniki na dwie porcje:

200 g makaronu ryżowego płaskiego

10 pomidorków cherry

1/2 szklanki groszku cukrowego

1/2 cukinii

1 ząbek czosnku

1 szalotka

1 papryczka chilli

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżeczka puree z tamaryndowca

2 łyżeczki wody

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - w zależności od grubości makaronu, gotuje się go przeważnie od 5 do 10 minut.

2. W szklance łączymy sos sojowy, odrobinę wody, puree z tamaryndowca, cukier, sproszkowany imbir i kolendrę. Szalotkę kroimy w piórka, cukinię w półkola, czosnek w plastry. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę i czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron, szybko mieszamy i smażymy dwie minuty na wysokim ogniu. Wlewamy tamaryndową mieszankę, dodajemy pomidorki, groszek cukrowy i cukinię. Smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do miseczek i podajemy. Smacznego! :)