Składniki na około 20 sztuk: - 1,5 kg ziemniaków - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - 4 łyżki mąki - 1 łyżeczka soli - pieprz Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Za pomocą łyżki formować równej wielkości placki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Jak to bywa przy tego typu plackach, należy uważać podczas smażenia, aby tłuszcz nie był zbyt gorący (bo placki się spalą a w środku będą surowe), ani zbyt zimny, ponieważ będą wchłaniać zbyt dużo tłuszczu. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami. W dzieciństwie znałam je w wersji z cukrem, jednak może dlatego wówczas specjalnie za nimi nie przepadałam. Powinny mieć zdecydowanie złoty kolor i być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku:) Znalezione w internecie :) Klasyczny przepis na placki ziemniaczane.