Składniki na ciastko: – 125g mąki kokosowej – 70g oleju kokosowego – 20g cukru kokosowego – 1 łyżeczka syropu daktylowego/klonowego Mąkę, cukier i olej mieszamy, na koniec dodajemy syrop i dokładnie łączymy. Składniki na karmel: – 260-300g daktyli (ok. 2 szklanki) lub pasty daktylowej – 2 łyżki masła orzechowego * opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii – Jeżeli używamy suszonych daktyli, zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. – Jeżeli używamy świeżych daktyli – pozbywamy je pestki i miksujemy na pastę. Składniki na czekoladę: – 200g gorzkiej czekolady *opcjonalnie: 1 łyżka oleju kokosowego Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 10 x 20cm (im węższa i dłuższa tym lepiej) i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut (aż lekko się zarumienią). Ciasto z karmelem wyciągamy z zamrażarki i kroimy na mniejsze batony. Każdy z batonów zatapiamy w czekoladzie i odkładamy na kratkę do studzenia, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pastę daktylową miksujemy z masłem orzechowym i ziarenkami wanilii na gładką masę.