Składniki: - 4 jajka - 2 pomidory - 4 pieczarki - 1/4 cebuli - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - świeżo mielony pieprz i sól do smaku - olej do podsmażenia składników – u mnie Woj-len - niewielka ilość masła (opcjonalnie) - opcjonalnie listki świeżej bazylii do podania Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Śniadaniowa patelnia – Jajka sadzone na pieczarkach i pomidorach Są takie dni, gdy zamiast tradycyjnej owsianki, placuszków czy kanapek przygotowuję wariacje omleta i szakszuki. Śniadaniowa patelnia, to nic innego jak jajka sadzone na pieczarkach i pomidorach. Dodajemy masło (można pominąć, ale wzbogaca smak) i wrzucamy obrane i pokrojone na półplasterki pieczarki. Gdy “sos prawie całkiem wyparuje odsuwamy lekko składniki i w te miejsca wbijamy jajka. Całość dodatkowo oprószamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy.