Ciasto dyniowo-karmelowe

Ciasta
02.11.2019 13:45
Ciasto dyniowo-karmelowe

Sami przyznajcie - jak najbardziej dyniowy ;) Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto dyniowe: - 200 g masła - 1 szklanka cukru - 250 g puree z dyni - 3 jajka - 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku o pieczenia - szczypta sol Krem karmelowy: - 250 g serka mascarpone - 150 ml śmietany kremówki - 3 łyżki masy kajmakowej - 2 łyżeczki żelatyny Tym razem ciasto dyniowe upiekłam z przepisu, który już dawno jest na blogu (klik), (i które bez dodatków również jest wyśmienite). Następnie dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby w cieście nie było grudek. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dodatkowo: - 60 g orzechów laskowych, podprażonych i grubo posiekanych - 70 g czekolady deserowej Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Po tym czasie żelatynę rozpuścić podgrzewając ją na małym ogniu (nie zagotować!) i wlać do masy karmelowej. Krem karmelowy: Mascarpone, śmietanę i masę kajmakową wymieszać ze sobą na jednolity krem. W drugiej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. O ile parę lat temu tak bym uczyniła, tak teraz dzielnie stawiam czoła dziecięcej wyobraźni i gotuję obiad dla lalek :) Kolejny udany eksperyment. Tak przygotowaną masę maślaną przelać do miski i dodać do niej puree z dyni oraz żółtka. 3/4 masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Ponoć Jeden z dotkliwszych wrzodów na dwunastnicy roku - pisał Julian Tuwim.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2019/11/ciasto-dyniowo-karmelowe.html