Składniki: ( szklanka 250 ml) ( składniki na ok 30 sztuk) Rozczyn: - Drożdże 25 g - Mąka pszenna łyżka - Cukier łyżka - Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto: - Mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki - Mleko letnie 3/4 szklanki - Masło roztopione 100 g - Jajko + jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem - Cukier 4 łyżki - Sól szczypta - Jabłka 2 Przygotowanie: Składniki na rozczyn umieścić w misce, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką podzielić na 4 części. Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce oraz dodać wyrośnięty rozczyn. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. W tym czasie jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki.