- Czas przygotowania: 45 min
Składniki
- białka z jajek / np. 4 białka /
- cukier puder / około 200 gr lub najlepiej na oko – próbując stopniowo w trakcie dodawania/
- szczypta soli
- szczypta mąki ziemniaczanej
- 1/3 kostki masła
- łyżka stołowa kakao
- odrobina mleka
Przepis
Białka ubijamy na sztywno, tak aby po odwróceniu miski nam nie wypadła. W trakcie ubijania dodajemy szczyptę soli i mąki ziemniaczanej, dzięki którym pianka na bezy będzie idealnie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo i powoli cukier puder i pół łyżeczki kakao, próbując w trakcie, aby bezy nie były zbyt słodkie (chyba, że takie lubicie).
Piankę nakładamy do szprycy lub woreczka śniadaniowego, w którym odcinamy mały rożek.
Wyciskamy na blachę wyłożona pergaminem lub tacką silikonową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 150 st i zmniejszamy do 120 st.C (góra-dół) na około 30 max 40 min. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy na około 15 min.
Punkt kulminacyjny – tworzymy duszki z bezików domowych z białek