Przepis
Składniki (25 ciastek):
1 szklanka mąki
100 g masła (zimnego)
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
8 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
2x czerwony barwnik do ciast (Dr. Oetker w tubce sprawdził się idealnie)
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę. Dodaj do niej pokrojone masło, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ugnieć ciasto. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
2. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i powycinaj kółka o średnicy około 5 cm.
3. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) około 10-15 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.
4. Ostatni krok to ozdabianie ciasteczek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Nakładaj na każde ciasteczko. Na koniec pokrop czerwonym barwnikiem (tak jak na zdjęciu). Poczekaj aż polewa wyschnie.
Powodzenia i smacznego!