KRWAWE CIASTKA NA HALLOWEEN

Krzysztof
Przepisy
29.10.2014 19:14
KRWAWE CIASTKA NA HALLOWEEN

Przepis

Składniki (25 ciastek):

1 szklanka mąki

100 g masła (zimnego)

1/4 szklanki cukru pudru

1 żółtko

8 g cukru waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g białej czekolady

2x czerwony barwnik do ciast (Dr. Oetker w tubce sprawdził się idealnie)

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę. Dodaj do niej pokrojone masło, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ugnieć ciasto. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

2. Wyjmij ciasto, rozwałkuj i powycinaj kółka o średnicy około 5 cm.

3. Piecz w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) około 10-15 minut. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.

4. Ostatni krok to ozdabianie ciasteczek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Nakładaj na każde ciasteczko. Na koniec pokrop czerwonym barwnikiem (tak jak na zdjęciu). Poczekaj aż polewa wyschnie.

Powodzenia i smacznego!