Wołowy gulasz z grzybami Składniki: 750 g wołowej łopatki 1 duża cebula 1 marchewka 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego czarny pieprz sól 250 g mrożonych borowików 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 100 g gęstej śmietany 18% 1 Mięso kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pierzem smażymy partiami na rozgrzanym maśle na patelni, aż będzie lekko złociste. Mimo, że za oknami temperatury nad ranem zbliżają się już do zera i gdzieniegdzie pojawiają się przymrozki, to w lasach ciągle jeszcze są grzyby. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle na patelni. Można więc jeszcze wybrać się do lasu na spacer, a przy okazji przynieść sobie jeden smakowity składnik, który będziemy mogli wykorzystać do przygotowania obiadu. Dziś zapraszam Was na gęsty i aromatyczny wołowy gulasz z grzybami. Idealnie sprawdzi się tu także nieco czerwonego wytrawnego czerwonego wina i gęsta kremowa śmietana. Nasz gulasz możemy podać z ulubioną kaszą lub z ziemniakami.