Ciasto: ok. 700 g mąki pszennej 50 g masła 400 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 250 g grzybów leśnych (mogą być mrożone) 1,5 szklanki suszonych grzybów woda 2 łyżki oleju roślinnego Pierogi z kapustą i grzybami uwielbiam, ale zazwyczaj robię je tylko na Wigilię 😉 W tym roku skorzystałam z wysypu grzybów i zrobiłam je również przed Świętami. Dodatkowo: mąka do podsypywania sól do posolenia wody na pierogi smażona cebula do okraszenia natka pietruszki do posypania Farsz: Mrożone grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Do kapusty dodać ok. 3/4 szklanki wody oraz rozmrożone grzyby. Suszone grzyby wyjąć z wody i również dodać do kapusty. W razie potrzeby dodawać trochę wody (najlepiej tej z moczenia grzybów). Z przepisu wychodzi ok. 45-50 pierogów (ja zrobiłam 45 dość dużych pierogów). W razie potrzeby dodać więcej mąki (ja użyłam ok. 700 g). Suszone grzyby zalać gorącą wodą i dostawić na kilka godzin do zmięknięcia. Nie wylewać wody, w której moczyły się grzyby. Kapustę gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać do niej sól i wodę z masłem.