Bezowe duszki

Paulina
Desery
02.11.2015 20:08
Bezowe duszki

Składniki

Składniki

białka z jaj 100 g

cukier kryształ 200 g

skrobia ziemniaczana 2 łyżki

ponadto rozpuszczona czekolada

Przepis

Przygotowanie:

Białka w temperaturze pokojowej umieszczam w misie robota kuchennego, ubiłam na sztywno na najwyższych obrotach. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodaję partiami cukier najlepiej po łyżce stale miksując, aż do jego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną dodaję na sam koniec, mieszam na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Czas ubijania masy bezowej to 5-8 minut, w zależności od posiadanego miksera. Masa powinna być gęsta i lśniąca, a mieszana powinna zachowywać swój kształt. Wówczas masę bezową przekładam do rękawa cukierniczego z tylką o odpowiednim otworze. Następnie na papier do pieczenia wyciskam masę tworząc małe duszki. Bezy suszyć w temperaturze 90-100 °C do 2 godzin. Rozpuszczoną czekoladą za pomocą wykałaczki nanieść oczy.