Przepis
Składniki:
mix sałat (ilość dowolna)
50 g sera mozzarella 8,5 % tłuszczu
100 g piersi z kurczaka
1/2 pomidora
1/5 czerwonej papryki
10 listków świeżej bazylii
do przyprawienia kurczaka: słodka papryka, suszone oregano, czosnek granulowany, sól i pieprz
łyżka oliwy, .łyżka soku z cytryny, trochę wody
Pomidora zalać wrzątkiem i trzymać około minuty, potem wyjąć i zdjąć skórkę. Pokroić w półksiężyce, mozzarellę pokroić w plastry, podobnie jak paprykę.
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z żyłek i zbędnego tłuszczu. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i granulowanym czosnkiem.
Rozgrzać patelnię teflonową, wrzucić pierś i usmażyć co jakiś czas mieszając.
Do miski wrzucić sałatę, na niej ułożyć pokrojone pomidory, paprykę, usmażonego kurczaka i ser mozzarella. Najlepiej położyć ser, jak kurczak jest jeszcze ciepły, by lekko się roztopił.
Przygotować sos: posiekać bardzo drobno bazylię, dodać oliwę, cytrynę, sól i pieprz, jeśli sosu jest za mało, a nie chcecie użyć więcej oliwy- dolejcie wody. Całą sałatkę polać sosem i od razu podawać, najlepiej z grzanką z pełnoziarnistego pieczywa.
Wartość kaloryczna sałatki (bez grzanek) : 387 kcal
Białko: 36 g
Tłuszcze: 23 g
Węglowodany: 10 g