Przepis
zupa truskawkowa
Stary dobry przepis :) uwielbiam :) Można oczywiście kombinować z dodatkiem cynamonu, goździków, wanilii itd, ale ta klasyczna wersja najbardziej mi odpowiada.
700 gramów truskawek
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki ( z małą górką) mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
makaron lub groszek ptysiowy wg potrzeb
Truskawki, przepłukać, odsączyć z wody, odszypułkować, zmiksować (można zostawić sobie większe kawałki).
Przecier wlać do garnka, zalać 0,5 litrem wody, dodać cukier, gotować około 7 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do zupy, zagotować, wymieszać. Wyłączyć gaz, śmietankę zahartować dwiema łyżkami zupy, wlać do garnka, wymieszać.
Podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym.