Zupa truskawkowa

Ewelina
Zupy
30.06.2014 11:07
Zupa truskawkowa

Przepis

zupa truskawkowa

Stary dobry przepis :) uwielbiam :) Można oczywiście kombinować z dodatkiem cynamonu, goździków, wanilii itd, ale ta klasyczna wersja najbardziej mi odpowiada.

700 gramów truskawek

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki ( z małą górką) mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki śmietany kremówki 30%

makaron lub groszek ptysiowy wg potrzeb

Truskawki, przepłukać, odsączyć z wody, odszypułkować, zmiksować (można zostawić sobie większe kawałki).

Przecier wlać do garnka, zalać 0,5 litrem wody, dodać cukier, gotować około 7 minut.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do zupy, zagotować, wymieszać. Wyłączyć gaz, śmietankę zahartować dwiema łyżkami zupy, wlać do garnka, wymieszać.

Podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym.