Przepis
budyń truskawkowo - waniliowy
Konkretnie truskawkowy, nie to co ten sklepowy...czyli szał sezonu truskawkowego w pełni :)
1 szklanka musu truskawkowego
400 ml mleka
3 łyżki ( z małą górką) cukru
1 płaska łyżka cukru waniliowego lub miąższ z 1/5 laski wanilii (użyłam wanilii Skworcu)
1 łyżka (z małą górką) mąki ziemniaczanej
1 szklankę mleka zagotowujemy z musem truskawkowymi i cukrami lub cukrem i miąższem z wanilii. Gotujemy krótko, około 2 minut.
W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kiedy truskawki się zagotują, szybkim ruchem wlewamy zagęszczacz i zagotowujemy mieszając do zgęstnienia.
Podajemy na ciepło lub na zimno, sam lub w towarzystwie np. lodów waniliowych.
Uwaga: Jeśli dodajemy czystą wanilię, ilość cukru kryształu zwiększamy do 4 łyżek.