Budyń truskawkowo-wniliowy

Ewelina
Przepisy
30.06.2014 11:09
Budyń truskawkowo-wniliowy

Przepis

budyń truskawkowo - waniliowy

Konkretnie truskawkowy, nie to co ten sklepowy...czyli szał sezonu truskawkowego w pełni :)

1 szklanka musu truskawkowego

400 ml mleka

3 łyżki ( z małą górką) cukru

1 płaska łyżka cukru waniliowego lub miąższ z 1/5 laski wanilii (użyłam wanilii Skworcu)

1 łyżka (z małą górką) mąki ziemniaczanej

1 szklankę mleka zagotowujemy z musem truskawkowymi i cukrami lub cukrem i miąższem z wanilii. Gotujemy krótko, około 2 minut.

W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kiedy truskawki się zagotują, szybkim ruchem wlewamy zagęszczacz i zagotowujemy mieszając do zgęstnienia.

Podajemy na ciepło lub na zimno, sam lub w towarzystwie np. lodów waniliowych.

Uwaga: Jeśli dodajemy czystą wanilię, ilość cukru kryształu zwiększamy do 4 łyżek.