Kruche koszyczki z truskawkami

Krzysztof
Ciasta
30.06.2014 7:15
Kruche koszyczki z truskawkami

Przepis

ciasto francuskie 1op

jajko

330ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis

kilkanaście truskawek

cukier puder do posypania

melisa do dekoracji

Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 6 dużych kółek o śr. 10cm. W 4 kółkach wyciąć szklanką otwory. Resztę ciasta zagnieść, cienko rozwałkować i wyciąć kółka.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kółeczka, posmarować rozbełtanym jajkiem i na nie ułożyć po 2 krążki, każdy smarując jajkiem. Środki nakłuć widelcem. Piec ok 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Wybrzuszone "denka" delikatnie skruszyć widelcem aby zmieściło się więcej kremówki. Śmietankę ubić z cukrem i napełnić koszyczki. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Posypać cukrem pudrem i udekorować melisą.