Domowe wegańskie czekoladowe mleko kokosowe

Joanna
Fit
01.10.2019 11:36
Domowe wegańskie czekoladowe mleko kokosowe

Składniki jakie będą nam potrzebne: – 250 g płatków kokosa – 5 szklanek gorącej wody – 1/3 szklanki cukru kokosowego – szczypta soli himalajskiej – 3 łyżki kakao – 1 łyżeczka esencji z wanilii Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Wyciskamy dokładnie aby wycisnąć całe mleko z pulpy kokosowej ( miąższ możemy wyrzucić lub wykonać z niego mąkę kokosową). Po upływie wyznaczonego czasu włączamy blender i miksujemy płatki przez kilka minut aby dobrze się połączyły z wodą. Przykrywamy i pozostawiamy na 10 – 15 minut aby płatki zmiękły. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Czekoladowe mleko kokosowe czyni go doskonałą alternatywą dla osób nietolerujących laktozy. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Do odciśniętego mleka dodajemy pozostałe składniki, czyli: cukier kokosowy, kakao, sól, esencje z wanilii. Gotową miksturę pozostawiamy na kolejne 10 minut w blenderze. Ten bogaty kakaowy napój jest zdrowa alternatywą dla tradycyjnego krowiego mleka czekoladowego. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Przed podaniem musimy dobrze wstrząsnąć butelką aby ponownie połączyć składniki ze sobą. Nie potrzebujemy żadnych zdolności by wykonać mleko kokosowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowystyljoanny.pl/domowe-weganskie-czekoladowe-mleko-kokosowe/