Wodny kefir.

Joanna

Fit

01.10.2019 11:59

Wodny kefir.

Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 litr wody przefiltrowanej i przegotowanej – ¼ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego – 2 suszone figi – 1 szklanka soku owocowego świeżo wyciśniętego – 4 łyżeczki kefiru wodnego (kryształki japońskie) – 1 ½ szklanki świeżych owoców Do bardzo dużego słoika wlewamy ciepłą wodę dodajemy cukier i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Tradycyjny kefir wytwarzany jest z mleka krowiego lub koziego, kefir wodny wytwarzany jest przy użyciu wody z cukrem, jest to dobra opcja dla tych, którzy unikają produktów mlecznych. Słoik przykrywamy kuchenną ściereczką i odstawiamy na 2 – 4 dni jeśli jest ciepło, 3-4 dni jeśli jest zimno. Po 2 – 3 dniach kefir jest lekko sfermentowany, smakuje ostro lub jest lekko kwaśny. Przygotowujemy kolejny słoik i umieszczamy w nim świeże, dojrzałe owoce – takie jak jagody, mango, brzoskwinie, winogrona, śliwki, gruszki, jabłka, ananasa – troszeczkę je rozgniatamy aby puścił sok. Wodny kefir jest to napój preferowany zarówno ze względu na musujący smak jak i imponujące korzyści zdrowotne. Odcedzamy fermentującą wodę, musimy pozbyć się ziaren kefiru (odkładamy je na bok) i wlewamy ją do słoika z owocami. Ale jest jeszcze jeden krok który nadaje mu smaku i sprawia, że jest musujący. Pyszna, musująca, owocowa woda, pełna zdrowych probiotyków, które wpływają wspaniale na pracę naszych jelit, oczyszczają skórę i energetyzują całe ciało. Błonnik pobudza pracę jelit, dlatego też jest skutecznym lekiem na zaparcia. Słoik wypełniony fermentującą wodą i świeżymi owocami zakręcamy metalowa pokrywą, odstawiamy na kolejne 24 godziny. A najlepsze jest to, że możemy to wykonać samodzielnie w domu. Bezalkoholowy i przyjazny dla wegan, ten smaczny napój oferuje pożyteczne bakterie i drożdże i może być łatwo wytwarzany w domu. Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock Wodny kefir.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowystyljoanny.pl/wodny-kefir/